Saaren luonto:

Söderskär ympäristöineen on rauhoitettua luonnonsuojelualuetta ja Natura 2000 alue.

Alue on merkittävä saaristolintututkimuksen kohde ja Suomenlahden ulkosaaristovyöhykkeen runsaslintuisimpia alueita. Runsaan pesimälinnuston lisäksi alue on merkittävä muuttolintujen levähdysalue.

Maihinnousu saarelle:

Söderskärin majakkasaarille on maihinnousu kielletty 1.5 -31.7 lintujen pesintäkauden johdosta.

1.5 alkaen voimme kuitenkin, Ympäristöministeriön myöntämällä poikkeusluvalla, tarjota yleisöristeilyjä Söderskäriin sekä Helsingistä että Sipoon Kalkkirannasta.

Pesintäkauden aikana risteilylle lähteviä pyydämme huomioimaan ja kunnioittamaan rajoja ja pysymään näiden sisäpuolella, antaen näin linnuille pesintärauhaa.

Omalla veneellä rantautuminen on sallittua 1.8 alkaen.

Nähtävyydet ja palvelut:

Söderskär on suosittu retkikohde sekä risteilymatkustajille että omalla veneellä liikkuville. Saareen voi tutustua risteillen jo alkukesästä, 1.5 alkaen, ja omatoimisesti 1.8 alkaen.

Ainutlaatuisen ja herkän luonnon johdosta saaressa ei tarjota majoitus-, kahvila- eikä muita palveluja. Vanhat rakennukset ovat nyt hyvässä kunnossa, mutta eivät pitkällä tähtäimellä kestä matkailupalveluiden tuomia rasituksia.

Majakka:

Majakassa voi aistia entisten aikojen tunnelmaa ja oppia uutta Söderskärin historiasta. Vuonna 2016 uusittu näyttely keskittyykin saaren ja majakan historiaan. Näyttely kertoo mm majakanvartioiden ja luotsien elämästä saaressa. Matkustaja voi tutustua näyttelyyn omatoimisesti. Näköalatasanteelta avautuu kaunis näkymä avomerelle. Myös itse valohuoneeseen pääsee kurkistamaan.

Majakka on avoin risteilyaluksemme ollessa saaressa. Katso aikataulut kohteesta Yleisöristeilyt,

Omalla veneellä saareen tulleet voivat lunastaa pääsylipun majakkaan risteilyaluksen kahvilasta. Pääsymaksu on 25€ aikuiselta ja 12,5€ lapselta (6-12v). Risteilymatkustajille sisäänpääsy sisältyy matkan hintaan.

Liikkuminen majakassa ja tämän näköalapaikalla omalla vastuulla. Suosittelemme että lapset liikkuvat aikuisen seurassa jyrkissä portaissa!

Historiallinen miljöö:

Söderskär majakoineen ja rakennuksineen on Suomen parhaiten säilyneitä majakkamiljöitä. Saaren vanhat rakennukset luovat majakan kanssa kauniin ja arvokkan kokonaisuuden.

Luonto:

Söderskär on upea ulkosaariston luontokohde. Liikkuminen kallioilla ja yleisesti saaressa omalla vastuulla.

Riippusilta:

Kulku kuuluisaa riippusiltaa pitkin Mattlandetin ja Bastulandetin välillä on sallittu vierailioille 1.8 alkaen. 1.5-31.7 riippusillalta voi ihailla maisemia, mutta pääsy Bastulandetin puolelle kielletty. Max 3 henkilöä kerralla sillalla.

Helsingin reitillä on pieni kahvila:

Laivalla on pieni kahvila missä löytyy rajoitetusti myytävää. Sieltä löytyy kahvia, kylmiä kahvijuomia, vettä, pientä purtavaa, keksejä ja suklaata.

Sipoon reitillä on pieni kioski:

Laivalla ei ole kahvilaa vaan pieni kioski missä löytyy rajoitetusti myytävää. Sieltä löytyy kylmiä kahvijuomia, vettä, keksejä ja suklaata.

Suosittelemme että tuotte retkelle omat eväät mukaan

WC:

Laivoilla on WC.

Pysäköinti:

Aurinkolahti: Helsingin kaupungin katupysäköinti, esim Solvikinkatu tai Aurinkolahden puistotie (joko pysäköintikiekko tai pysäköintimaksu)

Kalkkiranta: Kalkkirannan pysäköintialue